Jak jíst v prosinci podle Ajurvédy?

07.12.2023

V zimě je náš trávicí oheň nejsilnější. Tělo potřebuje více paliva, aby si zachovalo optimální teplotu a zdraví, a proto přenáší hodně energie do trávicího systému. Prosinec je navíc měsíc, který patří tlustému střevu. Jeho hlavní funkcí je eliminovat odpad, ať už z fyzického těla, tak odpad emoční ze vzpomínek a z minulosti. Nachází se zde také asi 70 % našeho imunitního systému a v těle hraje roli emočního mozku.


Jeho oslabení se může projevit ve formě častých rým, viróz nebo krvácení z nosu, nebo také zhoršení kvality pleti. Dopřát si půst, pauzy mezi jídly a kvalitní stravu, pojídanou v klidu, je nyní opravdu důležité. Ale stejně tak důležité je věnovat se svému duševnímu blahobytu – vnímat své vlastní potřeby a bez pocitu sobeckosti se je snažit naplňovat. Pro své vlastní dobro odpuste všem, kteří nám jakkoli ublížili, a nešiřte kolem sebe další zlo. A zkuste ze svého života odstranit vše, co vám už neslouží.


  • Z obilovin si dopřejte amarant, ječmenné kroupy, pohanku, oves, quinoa, rýži, rýži basmati, hnědé žito, seitan. Opět dávejte přednost produktům z biologického hospodářství.

  • A nakonec by ve vašem jídelníčku neměly chybět ořechy (mandle, para ořechy, kešu, lískové ořechy, makadamové ořechy, arašídy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistácie, vlašské ořechy, dýňová semínka, slunečnicová semínka).

Petra Kastnerová

IG: petrakastneryoga